top of page
  • Writer's pictureManel Caballero

Quant haig de guanyar? La informació bàsica que necessites per a negociar el teu sou

Quan un treballador va a negociar el seu salari, ja sigui per la seva incorporació a una empresa, o perquè vol parlar d'un augment, sempre es troba amb la necessitat de convèncer la persona que té al davant, del que creu que ha de guanyar.


En tots els casos, el plantejament és gairebé sempre el mateix, i s'assembla molt al que cadascú de nosaltres fa en el moment en què, per exemple, volem fer una dieta per perdre uns quants quilos.


Sí, no riguis, encara que et trobi estrany, llegeix a continuació les preguntes bàsiques que tots ens fem i en les quals només has de canviar de "pes" per "cobrar".


1. Quant penso que haig de pesar (cobrar)?

2. Quant penso que puc aconseguir pesar (cobrar)?

3. Amb quin pes (sou) em conformaria?

El primer punt, si parlem de pes, té a veure amb la nostra alçada, complexió, salut... En el cas del salari té sobretot a veure amb la nostra formació, experiència, assoliments. En aquest apartat hem de ser honestos amb nosaltres mateixos, ho hem de tenir tot molt clar, saber quins són els nostres punts forts i què ens fa més atractius i valuosos per a l'empresa amb la nostra formació i experiència. No hem de ser falsament modestos, però tampoc pecar de prepotents. Necessitem saber quin és el nostre valor.


El segon té a veure amb els nostres hàbits, el nostre entorn, el nostre estil de vida i, en el cas del salari, té més a veure amb l'empresa, la seva activitat, la seva situació financera, la seva política salarial. Arribats a aquest punt, si podem, hem de tenir informació prèvia sobre l'empresa. Si no, hem d'intentar aconseguir-la durant la negociació, doncs és imprescindible saber si es poden assumir les nostres reivindicacions i/o necessitats. Tinguem clara una cosa, no podem demanar el que no ens podran pagar.


I el tercer és el que té més a veure en com ens sentim, si ho fem per un problema de salut, imatge, l'experiència que tenim amb altres dietes... En el cas dels salaris té molt a veure amb la situació econòmica i social que estem vivint, tant en general com personalment. Aquest punt sol ser fonamental. Les situacions generals i/o d’un sector específic que tenim en tot moment influiran en les condicions salarials que puguem obtenir. La nostra situació personal, no ha de condicionar en excés el valor que hem establert en el primer punt, no ens venem barats perquè tenim molta necessitat ara mateix... De ben segur que acabarem penedint-nos-en.


Si hem preparat aquests tres punts podrem afrontar la negociació amb certes garanties d'èxit. Si els nostres arguments són sòlids, la persona que tenim davant estarà obligada a escoltar-los i intentar entendre'ls. I, si finalment no arribem ni al punt 3, hem d'examinar per què. Potser hem estat massa optimistes, o potser no som prou valorats en aquesta organització. És hora d'analitzar i després prendre decisions.


Sort!


La información básica que necesitas para negociar tu salario
Saps calcular quant has de guanyar?

bottom of page