top of page
  • Writer's pictureManel Caballero

Si us plau, no tinguis gelosia del teu empleat

La majoria de microempreses i pimes sovint són dirigides per una sola persona. Normalment, aquesta persona és la fundadora, algú que va decidir muntar el seu propi negoci i va començar sola, com a autònoma, apostant-ho gairebé tot.


Aquest fet, haver començat sol, i havent de prendre totes les decisions de l'empresa, t'han convertit en una persona acostumada a fer el que creus que sempre és millor, per a l'empresa, per a tu, per a la teva família. El teu negoci és el mitjà de vida bàsic de casa teva i no vols equivocar-te, ja que això compromet la seva estabilitat.


Arriba un moment en què, si l'empresa creix i has de començar a tenir personal contractat, ho fas tenint molt clar qui està al càrrec, qui té raó i qui està equivocat. Aparentment això sembla bastant fàcil, ja que normalment la persona que has contractat és algú que realitzarà una part de les tasques del teu negoci, seguint les teves instruccions i aportant coneixements i experiència. Tu seràs la seva guia en la presa de decisions, en la forma de treballar, en la forma en què tractes als clients, en pràcticament tot.


En realitat el que passarà és que, si la persona contractada és la correcta, viurà el negoci de prop, intentarà ajudar i col·laborar, voldrà aportar un plus a la seva feina, perquè a més, com tu, l'entén com a part de la seva vida, per la qual cosa és fonamental deixar que el teu col·laborador se senti còmode i capaç. Pensa que si això passa és fantàstic, i és important adonar-se'n per a que puguis entendre i augmentar les motivacions d'aquesta persona, intentant aprofitar al màxim els seus coneixements i experiència, permetent-la decidir coses, qüestionar-ne altres i sentir-se valorada.

 

I aquí és on les coses comencen a complicar-se, ja que poden aparèixer dubtes, desconfiances i fins i tot gelosia. No és fàcil sentir algú que ha vingut al teu negoci després de tu, com et diu que potser cal canviar alguna cosa, que la forma en què t'has enfrontat a un problema en particular pot no estar bé, o que estàs fent alguna cosa malament... Peeeeerò, si aconsegueixes superar aquesta barrera, si ets capaç d'assumir que no ho saps tot, si decideixes confiar en el col·laborador que has contractat (recorda que aquest és el teu èxit i ningú més), faràs un gran pas en el teu negoci.


Posa't al seu lloc, imagina't que ets la persona que està en la seva posició (potser un dia vas ser-hi), que algú et contracta però no et dóna confiança, no et permet qüestionar-li res, no escolta les teves idees o suggeriments,... Com et sentiries? Seríes capaç d'aguantar així durant molt de temps?


Els dubtes sempre són lògics, però de la mateixa manera que un dia vas decidir que podies muntar el teu propi negoci (recorda tots aquells que no s'ho creien...), has d'afrontar amb la mateixa il·lusió la contractació de persones per ajudar-te a fer-lo créixer.

Si encertes en la selecció, si has apostat per una persona que suma i aporta valor, cuida-la i fes-la partícip del teu projecte. Dona-li responsabilitats, assumeix que no ho farà tot perfecte (o com ho faríes tu), segueix el seu progrés que serà el de la teva empresa, i fes-lo créixer amb tu.


Si us plau, no tinguis gelosia del teu empleat.


bottom of page