top of page
  • Writer's pictureManel Caballero

Això de la prevenció de riscos... és obligatòria per a totes les empreses?

Aquesta pregunta crec que l'hem sentit tots els que ens dediquem a la prevenció de riscos laborals.

La resposta és ràpida, sí, es obligatori fer prevenció de riscos a totes les empreses.


La Prevenció de Riscos Laborals és un dret dels treballadors i obligatòria per a tots els empresaris. Això vol dir que qualsevol empresa o autònom que tingui, al menys, un treballador a càrrec seu té el deure de complir amb la Llei de Prevenció de Riscos Laborals.


Encara avui, tot i que parlem d'una Llei de l'any 1995, ens trobem amb petites (i no tan petites) empreses que no disposen d'un sistema de gestió de prevenció, ja sigui a través d'un Servei de Prevenció Aliè, o bé de la pròpia assumpció per part de l'empresari.


I és que, la majoria dels que no el tenen, t'expliquen que si, que recorden que potser el gestor els va comentar alguna cosa sobre la prevenció de riscos en el seu moment, però que no ho van fer, que era obligatòria i, de moment, així segueixen.


Molts pensen que, és clar, això de la prevenció té sentit per a les empreses que tenen riscos elevats, però que en el seu cas no cal, perquè, és clar, una botiga o una oficina no es poden comparar amb un taller o una industria i, molt menys, amb una empresa de construcció...


Documentació

El propòsit de la LPRL es integrar la prevenció en el sistema de gestió de l'empresa i això, encara que aparentment no és senzill d'aplicar, la veritat és que no és molt complicat a la majoria de pimes. Perquè quan li preguntes a l'empresari què fa quan algú entra a treballar, et diu que li explica les tasques que ha d'executar i, de forma totalment natural, també li acaba explicant els riscos als que està exposat (encara que sigui "només una oficina"). Frases com "ah, per cert, ves al tanto al passar per aquí quan acaben de fregar, que patina bastant" o, "recorda sempre de deixar tot apagat quan marxis, perquè ja ens va passar una vegada que es va quedar un calefactor connectat i gairebé se'ns crema l'oficina", o la de "ull amb aquesta cantonada, que jo sempre hi pico", son del més comú i demostren que la seguretat s'acaba integrant de forma natural a les organitzacions, encara que no ho sembli.


Una altra cosa es el compliment formal, és a dir, els documents i el cost de la prevenció (tot i que als prevencionistes sempre ens agrada més parlar d'inversió).

Contractar un Servei de Prevenció Aliè sol ser l'opció més habitual i, avui en dia, el seu preu no és massa alt. Si a més som capaços de creure una mica en la prevenció i intentar aplicar els seus principis bàsics, aconseguirem tenir una organització més segura i saludable.




bottom of page