top of page
  • Writer's pictureManel Caballero

Quin any més dolent ... i el que ve?


El que ens ha portat i el que ens deixa la Covid-19.


Ha acabat 2020 i hem pogut veure com alguns sectors que, fins el mes de març tenien bones perspectives, es van trobar de cop en una situació de crisi derivada del Corona Virus totalment imprevista.

Trabajando con mascarilla en la oficina

Alhora, hem vist sectors que, després dels primers dies, setmanes, i inclús mesos d'ensurt, han tingut un any bastant normal en quant a resultats i, alguns, finsi tot bo.

La veritat és que jo mateix vaig passar per una fase d'alta preocupació i semi depresió al principi, vaig pensar que tot el que estava passant derivaria en una gran catàstrofe econòmica general, i que, a més, poc o res podíem fer davant quelcom tan incontrolable com el que ens arribava. Em vaig refer en el moment en que vaig anar veient que al meu voltant, el mon empresarial seguia girant, amb menys velocitat, amb dificultat, amb por, però girant a la fi.

No és fàcil, però hem de seguir pensant que hi ha possibilitats, que hi ha portes que estan mig obertes, que hi ha sortida.

 
Trabajadores de la construcción usando mascarilla

Això no ha acabat, ni molt menys, i les conseqüències reals no les podem valorar encara, doncs hi ha moltes empreses i sectors que han tirat pilotes fora, o més bé cap endavant i que, en un futur no molt llunyà, hauran d'afrontar deutes i ajornaments sense comptar amb suficient activitat i, per tant, sense excedents de caixa per fer-hi front.


D'altres, lamentablement, ja han caigut o estan a punt de fer-ho, bé sigui perque la seva situació ja era delicada, o perque no han volgut afrontar la crisi amb més crèdit, o perque just arrencaven el seu negci amb molta il·lusió però també molta inversió i endeutament i no ho han pogut suportar.


No obstant, hi ha empreses que no han parat, que han seguit treballant a bon ritme, que han consolidat projectes i que tanquen 2020 amb una sensació agredolça. I es que, tot i que el seu any hagi pogut ser bo, no son alienes a la situació general, i segueixen amb dubtes sobre el futur més proper, a curt i mig termini.

 

Evidentement, a més dels danys econòmics, estem suportant els danys derivats de la salut, la malaltia i la mort de familiars, amics i coneguts, que ens afecten en el nostre estat d'ànim i per tant també afecten les empreses, doncs no son alienes a això. I les conseqüències de tot aquest aptiment, també les haurem d'afrontar.


I què tenim per davant?


Doncs tenim un futu incert, amb moltes dificultats per la societat en general i per un bon número d'organitzacions. No existeix cap fòrmula màgica, no queda més remei que continuar treballant, adaptant-nos a les circumstàncies.

Com deia abans, això no s'ha acabat, el que ve és complicat i cal implicar a tot el conjunt de la societat per a seguir lluitant i avançant.

I si hi ha sectors i empreses que han acabat bé l'any, han de ser elles les que assumeixin el lideratge que els ha tocat.



bottom of page